Sign in to follow this  
Rick Brewster

paint.net 4.0.2 is now available

Recommended Posts

This update is focused on fixing a few key regressions in functionality from 3.5, as well as fixing some other small (but important!) bugs.

 

As usual, you can download it directly from the website, or you can use the built-in updater via Settings –> Updates –> Check Now.

 

Changes since 4.0.1:

  • Fixed the gamma and contrast for text rendering on some systems where the wrong values were being used ("rainbow" text)

  • Colors window now correctly lets you paste a hex color value that starts with a hash, e.g. #112233

  • Gradient tool now lets you reverse a transparency gradient by clicking the right mouse button on one of the handles (regression from 3.5)

  • Move Selected Pixels now lets you hold Control to leave a copy of the selected area behind on the initial move (regression from 3.5)

  • Paint Bucket tool’s hatch fill modes weren’t working with the Overwrite blending mode (regression from 3.5)

  • Fixed a keyboard tabbing issue in the Resize dialog (regression from 3.5)

  • Fixed the language setting in the Settings dialog not always allowing you to set it to English if your system’s default language is non-English

  • Fixed a performance issue that caused images with many layers (50+) to take a VERY long time to open, close, or even switch away from (regression from 3.5)

  • Fixed a rare crash at application exit

  • Fixed an issue that prevented 4.0.1 from installing on top of 4.0 when using the MSI (e.g. AD/GPO network deployment)

  • Fixed an issue that would sometimes cause the installer to take 30+ seconds to appear

 

Enjoy!

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

ahh - i should have read your comment above ..... :roll:

 

---

The program does not switch the interface language when i change it in the preferences?

It uses the region settings of windows?

 

Is this a known bug?

Edited by fixandfoxy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ed Harvey's Effects make the new one crash :(

Are you using his latest pack for V4 ? I have just run his effects with no issues in V4.0.2.

 

Nice work on the update Rick. Cheers  :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

apparently i just recently updated the software and most of the plug-ins aren't running probably because they aren't the updated ones I will scout around how to install the latest ones, thanks : ]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello.

I noticed one feature when using the tool "Gradient" with the option "Antialiasing enabled".

1. So, draw a gradient

post-72283-0-53391000-1405520366_thumb.p

2. Then select the "Magic Wand" and change the "Tolerance" to 0%

3. and make a selection in the area of ​​"1" or "2".

post-72283-0-86737500-1405520702_thumb.p

4. After step "3", we see that in the area of ​​"1" and "2" is the noise.

post-72283-0-77787000-1405521417_thumb.p

 

As I understand it, in the area of ​​"1" and "2" noise should not be. Maybe it's a bug?

In "GIMP" and "Photoshop" when using the tool "Gradient"(with the option "Antialiasing enabled") this noise does not appear.

 

By the way, when using the option "Transparency Mode" noise also remains in the clear zone.

 

upd: video - http://www.mediafire.com/download/3slj0dc0leadzob/noise.zip

Edited by PaintNetRus

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don't think he minds the dithering between the handles. But, past the handles, he thinks the color should be solid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BoltBait says properly.

I think dithering should be used only between pointers tool "Gradient":

post-72283-0-01122200-1405533858_thumb.p

 

And actually dithering is applied everywhere( in paint.net 4.0.* ):

post-72283-0-77212200-1405534335_thumb.p

Edited by PaintNetRus

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Gradient tool now lets you reverse a transparency gradient by clicking the right mouse button on one of the handles.

 

Out of all the things you did for this update, this may not be the best thing, but it is one of the things I'm really excited about! Thank You for all your hard work! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thankies smiley-gen014.gif  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Won't install, just gives me a 1603 error. Checked the log and this was all I saw:

 

"32-bit MSI may not be installed on 64-bit OS."

 

So is there a way I can get it to install? I really need the application.

 

Current specs:

Win. 7 Home Premium SP1, 64 Bit

Intel Pentium Dual Core E5700@3GHz

Nvidia GeForce GT640 2GB

2/4GB RAM (Current Amount)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I DID. But the MSI gives that error resulting in the EXE giving me fatal error 1603.

 

EDIT: Simply put, the EXE is failing because the MSI it's supposed to execute won't install on a 64 bit os.

Edited by ABilly05

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this