Jump to content

Images and wording getting deformed when trying to move/resize them.


Recommended Posts

When i try and move or resize a image or a work or anything it just disforms it, it has not done this before but after updating Paint.Net (it would be the second previous one from now) it just hasnt wanted to work, i tried reinstalling it but nothing has worked, i asked a few friends who also use it but they dont know as they never seen that before, hopefully someone can help.

Here is a video of what im referring to.

 

Edited by CZKeith906
Forgot to add resize
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, CZKeith906 said:

When i try and move a image or a work or anything it just disforms it

 

1.  Which version of paint.net are you using at the moment? 

2.  Are you using the Shift Key when you try to resize? 

3.  Is your Paint Bucket set to Solid Color?

30b8T8B.gif

How I made Jennifer & Halle in Paint.net

My Gallery | My Deviant Art

"Rescuing one animal may not change the world, but for that animal their world is changed forever!" anon.

 
Link to comment
Share on other sites

This looks like a GPU driver bug. Make sure you have the latest version of your GPU's driver installed.

 

If you want, you can post the diagnostics information and we can point you in the right direction. Go to Settings (gear icon at top right of main window) -> Diagnostics, then click on "Copy to clipboard" and then paste it here in a reply.

The Paint.NET Blog: https://blog.getpaint.net/

Donations are always appreciated! https://www.getpaint.net/donate.html

forumSig_bmwE60.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Pixey said:

 

1.  Which version of paint.net are you using at the moment? 

2.  Are you using the Shift Key when you try to resize? 

3.  Is your Paint Bucket set to Solid Color?

1. 5.0.2, it was the latest it gave me.

2. I tried doing it with and without it, ive done it without it countless times with no issues.

3. Yea.

 

It started doing this after it gave me the update before the 5.0.2

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Rick Brewster said:

This looks like a GPU driver bug. Make sure you have the latest version of your GPU's driver installed.

 

If you want, you can post the diagnostics information and we can point you in the right direction. Go to Settings (gear icon at top right of main window) -> Diagnostics, then click on "Copy to clipboard" and then paste it here in a reply.

Nothing on my PC has given or shown anything in which i would need an update on anything, it started doing this after the update that came before 5.0.2 and before them i had no issues, it actually worked the day before, 1 day it worked then the next i got the update and then on the same day after the update was done it started doing it, unsure if it because of the update or not honesty.

Link to comment
Share on other sites

In your video, you are grabbing one of the end points to change the height/width of the element (hand icon). If you want to move, icon should look like a cursor (cross with four arrows at the end, default windows move icon). You can see it at 0:02 in the video.

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, Lemonade said:

In your video, you are grabbing one of the end points to change the height/width of the element (hand icon). If you want to move, icon should look like a cursor (cross with four arrows at the end, default windows move icon). You can see it at 0:02 in the video.

I meant move and resize, forgot to add resize lol

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, CZKeith906 said:

Nothing on my PC has given or shown anything in which i would need an update on anything, it started doing this after the update that came before 5.0.2 and before them i had no issues, it actually worked the day before, 1 day it worked then the next i got the update and then on the same day after the update was done it started doing it, unsure if it because of the update or not honesty.

 

Yes it's a GPU issue. The 5.0 update started using the GPU for this specific functionality, whereas earlier versions (e.g. 4.3.12) did not. If you are getting graphical issues here then it is almost certainly a GPU and/or GPU driver issue.

The Paint.NET Blog: https://blog.getpaint.net/

Donations are always appreciated! https://www.getpaint.net/donate.html

forumSig_bmwE60.jpg

Link to comment
Share on other sites

Also, you can verify that it's a GPU and/or GPU driver issue by changing the "rendering device" to the CPU in Settings -> Graphics. This is only meant to be for troubleshooting, mind you, as it will make many effects and adjustments run very slowly. (The Move Selected Pixels tool will also run significantly slower)

 

image.png

The Paint.NET Blog: https://blog.getpaint.net/

Donations are always appreciated! https://www.getpaint.net/donate.html

forumSig_bmwE60.jpg

Link to comment
Share on other sites

I was able to make a somewhat fix by reverting back to the version i used before i got the update and it started screwing up, weather this will work permantly or be a good thing, i dont know but fine with it for right now.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, CZKeith906 said:

I was able to make a somewhat fix by reverting back to the version i used before i got the update and it started screwing up, weather this will work permantly or be a good thing, i dont know but fine with it for right now.

 

This is a band-aid, not a solution.

Link to comment
Share on other sites

 

11 hours ago, CZKeith906 said:

I was able to make a somewhat fix by reverting back to the version i used before i got the update and it started screwing up, weather this will work permantly or be a good thing, i dont know but fine with it for right now.

 

Did you even read what I said🤔 The fix is easy, no need to revert to an older version.

The Paint.NET Blog: https://blog.getpaint.net/

Donations are always appreciated! https://www.getpaint.net/donate.html

forumSig_bmwE60.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 3/5/2023 at 10:47 AM, Rick Brewster said:

 

 

Did you even read what I said🤔 The fix is easy, no need to revert to an older version.

 

On 3/5/2023 at 12:25 AM, BoltBait said:

 

This is a band-aid, not a solution.

 

It appears it was not a good solution, at that point i was trying to do anything to get it to work for certain reasons but now something else has occurred.

The error with the long list is what occurs when i try to open Paint.net now and the second one occurs when i try and uninstall it.

Screenshot (742).png

Screenshot (743).png

Link to comment
Share on other sites

Sounds like you have an existing paint.net installation that has become broken. Please use this utility to remove the broken installation:

https://support.microsoft.com/en-us/help/17588/fix-problems-that-block-programs-from-being-installed-or-removed

 

Afterwards, you should be able to install paint.net anew.

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, BoltBait said:

Sounds like you have an existing paint.net installation that has become broken. Please use this utility to remove the broken installation:

https://support.microsoft.com/en-us/help/17588/fix-problems-that-block-programs-from-being-installed-or-removed

 

Afterwards, you should be able to install paint.net anew.

 

Worked!


After trying to go back to what i was doing its disforming stuff again.

This vv

On 3/4/2023 at 6:38 AM, CZKeith906 said:

When i try and move or resize a image or a work or anything it just disforms it, it has not done this before but after updating Paint.Net (it would be the second previous one from now) it just hasnt wanted to work, i tried reinstalling it but nothing has worked, i asked a few friends who also use it but they dont know as they never seen that before, hopefully someone can help.

Here is a video of what im referring to.


Unsure why i keep having issues like this.

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, BoltBait said:

 

Have you tried Settings :Settings: > Graphics > CPU > Close?

Unsure what you mean by CPU, this is what i see in it and unsure what those even mean and frankly, im not going to just randomly mess with settings if i dont know what they do lol

Screenshot (744).png

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, CZKeith906 said:

Unsure what you mean by CPU

 

In that screenshot, you'll see a drop-down list "Performance (AMD Radeon RX 6600)"... change that to "CPU" to see if your problem goes away.

 

If it goes away, you know that the problem is with your graphics driver--you should upgrade your graphics driver to fix the problem.

If it does NOT go away, switch the setting back to "Performance" and we look for another cause of the problem.

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, BoltBait said:

In that screenshot, you'll see a drop-down list "Performance (AMD Radeon RX 6600)"... change that to "CPU" to see if your problem goes away.

 

If it goes away, you know that the problem is with your graphics driver--you should upgrade your graphics driver to fix the problem.

If it does NOT go away, switch the setting back to "Performance" and we look for another cause of the problem.


Literally what I said 2 weeks ago ... 🙄 https://forums.getpaint.net/topic/122052-images-and-wording-getting-deformed-when-trying-to-moveresize-them/?do=findComment&comment=607061 (rolling my eyes at OP, not you BB!)


 

13 hours ago, CZKeith906 said:

Unsure why i keep having issues like this.

 

Because you're not paying attention. I gave you the answer two weeks ago but you ran off and did your own cowboy stuff instead.

The Paint.NET Blog: https://blog.getpaint.net/

Donations are always appreciated! https://www.getpaint.net/donate.html

forumSig_bmwE60.jpg

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, BoltBait said:

 

In that screenshot, you'll see a drop-down list "Performance (AMD Radeon RX 6600)"... change that to "CPU" to see if your problem goes away.

 

If it goes away, you know that the problem is with your graphics driver--you should upgrade your graphics driver to fix the problem.

If it does NOT go away, switch the setting back to "Performance" and we look for another cause of the problem.

 

It seemed to have worked, would have to do a good amount of work and such to see if it fully worked but for now it seems like it.

 

6 hours ago, Rick Brewster said:


Literally what I said 2 weeks ago ... 🙄 https://forums.getpaint.net/topic/122052-images-and-wording-getting-deformed-when-trying-to-moveresize-them/?do=findComment&comment=607061 (rolling my eyes at OP, not you BB!)


 

 

Because you're not paying attention. I gave you the answer two weeks ago but you ran off and did your own cowboy stuff instead.

I was in a rush to get it to work at all, sorry if i ignored what you said and i appreciate the help, seems like its fixed so i do appreciate the help.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, CZKeith906 said:

It seemed to have worked

 

OK, so now you know that your video drivers are the problem.

 

You really don't want to leave your setting on "CPU" as this runs really slowly compared to a "Performance" video card.

 

What you need to do next is research how to get updated drivers for your video card. (Sorry, can't help you there.)

 

Once you update your video card drivers, try putting your settings back to "Performance" to see if the updated drivers fixes the problem.  If this doesn't work, you can always change your settings back to "CPU".   But, getting updated drivers is worth the trouble.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, BoltBait said:

 

OK, so now you know that your video drivers are the problem.

 

You really don't want to leave your setting on "CPU" as this runs really slowly compared to a "Performance" video card.

 

What you need to do next is research how to get updated drivers for your video card. (Sorry, can't help you there.)

 

Once you update your video card drivers, try putting your settings back to "Performance" to see if the updated drivers fixes the problem.  If this doesn't work, you can always change your settings back to "CPU".   But, getting updated drivers is worth the trouble.

Alright, thanks!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...