Jump to content

Magic Wand glitch on v.4.2.15


Recommended Posts

Hello. I encountered an issue with the Magic Wand tool recently. I tried selecting the bottom white area of the image and suddenly, it made these rectangular patches that appear where I drag the Magic Wand tool, behaving almost like a brush. I also noticed that the Magic Wand seems to take longer to select something, despite me not having a very large image. In fact its just plain colors.

 

 

PDN Magic wand glitch.jpg

Edited by Ishi
Link to comment
Share on other sites

Sorry, just hadn't gotten around to this until now.

 

Does this happen every time you use the Magic Wand? Or only sometimes? 

 

Performance is expected to be a bit lower with the changes in 4.2.15 for premultiplied vs. straight alpha. It'll be faster if you select Straight with the button in the toolbar to the right of the tolerance slider. This will change how things work if you have any transparency in the layer, however.

The Paint.NET Blog: https://blog.getpaint.net/

Donations are always appreciated! https://www.getpaint.net/donate.html

forumSig_bmwE60.jpg

Link to comment
Share on other sites

No, it does not happen always. 

 

But right now, I was able to reproduce the glitch by doing what I did last time it happened. I simply copied and pasted the same image that was from MS Publisher to Paint.NET and it happened again with the magic wand when I tried selecting the white area. I tried switching from Premultiplied to Straight (I don't really switch between these settings before) and the glitch acted the same way.

 

I also tried pasting another image from Publisher to PDN and it kinda showed a square block for a moment, typical with this glitch and the magic wand was slow to process for a while but this one acted better as I was soon able to select portions using the magic wand just fine afterwards. I do not recall experiencing this issue with the exchange of images between Publisher and PDN before in previous versions. This is just strange.

Link to comment
Share on other sites

Could still use the diagnostics info, @Ishi:)


I think I know what's causing this, I've been getting other reports of crashes in the code that renders the selection on the canvas.

 

For now you can probably avoid this by disabling hardware acceleration in Settings. Just make sure to re-enable once you get the next 4.2.16 alpha/beta build! (or final release)

 

image.png

The Paint.NET Blog: https://blog.getpaint.net/

Donations are always appreciated! https://www.getpaint.net/donate.html

forumSig_bmwE60.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

I disabled hardware acceleration. Magic wand worked better this time, without the square glitches. Re-enabled hardware acceleration just to make sure, and so glitch came back. Disabled it again and works fine again.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...