Sign in to follow this  
JackAxton

Am no longer getting transparent images/alpha channel on .png files

Recommended Posts

Hey guys! I've been enjoying paint.net for years, although I have recently come across an issue I haven't had before. After making .PNG's with transparent backgrounds for videos, they all load in with black where the transparency should be. I've tried uninstalling/reinstalling a few different times, and have never had this issue with paint.net. GIMP seems to work okay, although I much prefer using paint.net, but nothing I seem to do changes anything. I wasn't having this problem two months ago. Would anyone have any ideas? Could I have changed something without realizing it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, dipstick said:

Be sure to select 32-bit when saving to PNG. This will include the alpha channel for transparency.

 

Augh, I'm an idiot, thank you so much! I've left it on auto detect for so long and never thought to try to change it over, not sure why that stopped working but your advice did the trick! That's about a day's worth of headache gone now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto-detect will always include transparency if necessary, by way of choosing 32-bit. You'll only loose transparency if you selected 24-bit or 8-bit. (I think 8-bit also supports transparent, although not varying levels of transparency)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this