Rick Brewster

paint.net 4.0.20 is now available!

Recommended Posts

This update adds a new Dark Theme, significantly improves High DPI support, adds Explorer thumbnails for TGA and DDS image types, and also includes a whole lot of small improvements and bug fixes.

 

If you’re using the Windows Store release, you should get the update automatically within the next day or so.

 

For the Classic release, you can use the built-in updater by going to ⚙ Settings → Updates → Check Now. You can also download it directly from the website.

 

Changes:

 

Enjoy!

 

2017-12-11_4020_darktheme[1].jpg

  • Like 3
  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesting sequence of events after installing the new update @Rick Brewster

 

Keeping Paint.Net up to date helps to keep WIn10 up to date. Installation triggered the completion of an update Microsoft Security Center was reporting being done on the 5th of Jan.

Upon reboot after the installation of Paint.Net 4.20, it triggered the actual installation of Microsoft's latest update.

 

Probably nothing - Just worthy of note. I found it interesting. When I selected reboot it said nothing about doing an update.

 

pxe8c1.png

 

The most up to date PC on the planet :evillaugh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Rick Brewster said:

Fixed the arrow keys not working properly until the second shape (or line/curve) was drawn. Reported here: https://forums.getpaint.net/topic/112145-moving-points-in-lines-not-working-how-its-supposed-to/

 

Still not working as it was.  The cursor keys still move the whole line up or down, even if drawing a new line on a new layer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, welshblue said:

 

Still not working as it was.  The cursor keys still move the whole line up or down, even if drawing a new line on a new layer.

 

What exact steps are you performing which causes this to happen? I'll have to keep iterating on this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can't reproduce the bug here. I even can't remember the described bug anytime before.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In order to move the control points on the line, you'll have to hold the mouse button down and then use the arrow keys. You can't just move the mouse cursor over to the control point.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks you Rick for new update and dark theme. Now I am excited about upcoming brush features and tablet sensitivity. :mrcyan::mrcyan::mrcyan:

Share this post


Link to post
Share on other sites

My big mistake.  Not sure why my brain wasn't engaging, when the steps are something I've done 00's of times over the years

 

Duh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not sure if I'm being dense again ... but a New Image was always 800 x 600 but whichever way I open a new image ...  File >>> New Image / Ctrl + N or the icon for a new image, it opens up the dialogue box as 800 x 599.  No big shakes to click it up one, but was just wondering if this by design

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, toe_head2001 said:

Do you have an image in your clipboard?

 

I didn't - but my son did.

 

I'm not posting again ... just change my custom titles to Twonk of The Year :roll:

15 times I closed and opened PDN before you pointed out the obvious

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, welshblue said:

but my son did.

 

Time for a separated account, hm?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, AndrewDavid said:

Blend mode for the built in version of clouds seems to me not working. Any simple test will do.B)

The Blend Modes in Clouds seem to work fine for me. What's wrong with it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

When applied while the plugin is running no change to the canvas can be seen

Once the clouds are rendered - changing the blend mode of the layer provides the correct blend mode effect

 

pbSKcG.th.png

 

Click on thumbnail for larger pic.

Color of layer does not change when negation is selected while in Clouds.

It does change color by changing layer blend mode after hitting OK in Clouds.

This is what I am seeing.B)

 

Edited by AndrewDavid
Added screenshot

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm experiencing a bug when coping a layer from one image into another:

 

I open a primary paint file and create a second, empty layer. I open a secondary file, an image with larger dimensions than the primary.  I copy a layer from the secondary file.  I paste this layer into the empty layer of the primary file.  When the interface asks whether I want to expand the canvas, I select "keep canvas size."

 

When I attempt to manually resize the newly copied layer, I find that it has already been cut according to the dimensions of the original image file, as if I had already "Finished Selection."  

 

Thanks again for a great product, much appreciated!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks again Rick for the update. Loving the new dark theme. It seems to emphasize the iconography of the UI better.

 

I dunno if the others have noticed it but it seems to load the images faster here on my low-spec machine and Paint.NET seems to close faster now too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm having some small issues on windows 10. Only the top of the panel outlines is showing. Also, their close buttons seems to unaligned and too close to the right border. Also the "Tools" title text doesn't even fit in the window, and only shows "To...".

 

image.png.cf0dd7f324f8f9ce777b2c4abe95fade.png

 

Also, I really think that the dark theme needs many improvements. Mainly, the reduction of the extreme contrast everything has, which is really, really weird. Like the contrast between the fully white window borders and the dark insides. The combo boxes share the exact same problem. Also, all the bright blue parts (like the selected layer, tool or the "Hardness" sliders) only look good on a white or really light background. I would also suggest to make the icons monochromatic. The image below is how it currently looks, and the second one is how I suggest it should look:

image.png.36744a7f6bad589c64c7afa27c1b800a.png

image.png.98aad1d28637bb011400ac3ef3c4b293.png

Or maybe, we could have a more radical change; for example, a complete overhaul of the interface, or at least all of the icons. Currently, it has the classic windows 7 style; something that is long outdated. Maybe we could have a more modern UI scheme, like the current Metro style, used by Windows 10 and most of Microsoft's products.

 

I love Paint.NET, and I'm glad that we still get updates. It's good to see that it's not an abandoned project! Although, I do think that it may be time for some bigger changes to it. Let's modernize PDN! More tools! More effects! More features! :D

Edited by HCGS

Share this post


Link to post
Share on other sites

You need to customize the title bar color:

 

On 12/18/2017 at 10:54 AM, Rick Brewster said:

One thing to note about the Dark Theme on Windows 10 is that you also have to configure the title bar "accent colors" to get the full effect. Otherwise the title bar will still be a blindingly bright white.

 

1) Enable Dark Theme in the Windows 10 "Colors" Settings

 

2) Enable "Show accent color on the following surface" -> "Title bars"

 

3) Under "Windows colors", choose a dark grey color. I personally like "Gray dark".

 

win10darksettings.png

 

3 hours ago, HCGS said:

Also the "Tools" title text doesn't even fit in the window, and only shows "To...".

 

Known issue.

 

3 hours ago, HCGS said:

or at least all of the icons.

 

Underway  https://forums.getpaint.net/topic/111729-high-res-icons/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.