Sign in to follow this  
Rick Brewster

paint.net 4.0.18 is now available!

Recommended Posts

This update has two main changes: a big improvement for startup performance, and availability on the Windows Store. The “Classic” release is still available, of course, and will continue to be updated and maintained on roughly the same schedule as the Store release. I will be publishing another blog post discussing the Store release very soon (edit: I posted it to the blog and also to the forum here: https://forums.getpaint.net/topic/111807-paintnet-is-now-available-on-the-windows-store/).

 

As usual, you can download the update directly from the website, or you can use the built-in updater via Settings –> Updates –> Check Now. You can also purchase it from the Windows Store, in which case updates will become completely automatic and you’ll never have to worry about it ever again :) 


Here’s the official changelog:

  • Improved: Startup performance has been improved by about 25% 
  • New: Now available on the Windows Store! https://www.microsoft.com/store/apps/9NBHCS1LX4R0
  • Improved: Plugins can now be installed per-user into "Documents\paint.net App Files" into folders named Effects, FileTypes, and Shapes. This is required for using plugins with the Store release. To disable this (e.g. for administrators), set the "Plugins/AllowLoadingPluginsFromUserLocations" key to "false" (HKLM\Software\paint.net). 
  • Improved: When using Portable Mode, custom palette files are stored next to the EXE instead of in Documents 
  • Fixed: There was a crash on some systems that may have prevented the app from starting up (MissingMethodException for "System.GC.Collect") 


Enjoy!
 

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please note that it may be an hour or so for the update to show up when you click "Check Now" in the Settings dialog. (The files are still uploading and it takes awhile.)

 

Additionally, it may take another ~24 hours before you can search for Paint.NET in the Windows Store. The direct link, in the post above, should still work just fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Definitely faster, very nice. Thanks for that.

I have two minor points:

1. In the german translation in the Settings dialog -> User Interfaces it should be

 

Fluid Mauseingaben

Sie müssen diese Funktion nur deaktivieren, wenn...

 

instead of actual

 

Fluid Mauseingaben

Sie müssen nur diese Funktion deaktivieren, wenn...

 

2. It would be very nice, if you have the time to change the german pangram Armer schwarzer Kater into a better version - maybe Zwei Boxkämpfer jagen Eva quer durch Sylt. I have to patch the ressource every time when I install a new version to have this:

mypangram.jpg

Edited by IRON67

Share this post


Link to post
Share on other sites

IRON67, if you create an account at Crowdin.net then you can help with the translation stuff directly. Just message me your account name there and I'll make sure you get added to the Paint.NET translation project.

 

It's so much easier to manage translation changes in one central location, and it would help a lot :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, Rick Brewster said:

if you create an account at Crowdin.net then you can help with the translation stuff directly.

 

Thanks, but I am here more and more rarely active and for months I've already reduced my Internet activities. Because of a few translation deficiencies, I do not create a new account on another platform.

Share this post


Link to post
Share on other sites

After updating from 4.17 to 4.18 (non store) all plugins have doubled themselves ... the store one is fine

 

woah.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, welshblue said:

After updating from 4.17 to 4.18 (non store) all plugins have doubled themselves ... the store one is fine

Are there duplicate .dll files in your \Effects folder too?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nah ... just checked and only singles.  Weird. 

I have trouble using some plugins once ... MJW's texture ones will blow my head with 2 in there :lol:

 

Going to restart the pc to see if that makes a difference

 

 

Edited by welshblue

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, welshblue said:

After updating from 4.17 to 4.18 (non store) all plugins have doubled themselves ... the store one is fine

Is it loading .dll files from both paint.net App Files\Effects and Program Files\paint.net\Effects ?

Check the plugin tooltips in paint.net; they tell you the file location.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A restart didn't work 

7 minutes ago, toe_head2001 said:

Check the plugin tooltips in paint.net; they tell you the file location.

 

Ok thick moment - how do you do that ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, welshblue said:

Ok thick moment - how do you do that ?

 

Just hover the mouse cursor over the list entry.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, IRON67 said:

 

Just hover the mouse cursor over the list entry.

 

Ohhh ... no just the programme files effects folder for both

 

I've tried PDN Repair ... not worked 

Edited by welshblue

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, welshblue said:

Nah ... just checked and only singles.  Weird. 

 

If you are using the classic install (NOT the store version), go into your "My Documents" folder and delete the folder "paint.net App Files".  See if that fixes the problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, BoltBait said:

 

If you are using the classic install (NOT the store version), go into your "My Documents" folder and delete the folder "paint.net App Files".  See if that fixes the problem.

 

Yep that worked.  Thanks

 

I guess I don't need 2 versions of PDN so I'll just keep the store one

 

(Totally unrelated but why do rep points keep disappearing ...  BB +1)

Edited by welshblue

Share this post


Link to post
Share on other sites

It may be a caching issue on my end, but the download link for the classic version on the Paint.NET homepage still says 4.0.17.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update: After experimenting with filetype association for png- and jpg-files to another program and backwards now SOME files again show correct thumbnails in the Windows-Explorer, some not. I can't see any system in that - it's weird.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, null54 said:

It may be a caching issue on my end, but the download link for the classic version on the Paint.NET homepage still says 4.0.17.

 

*facepalm* Thanks :) I knew I'd forgot something ...

 

Fixed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IRON67, I have updated those two strings in the German translation. However, in the future, I need suggestions and fixes to go through Crowdin. Otherwise it creates a lot of additional work for me. It's also not easy to verify that I got the correct text in there.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Rick Brewster said:

IRON67, I have updated those two strings in the German translation. However, in the future, I need suggestions and fixes to go through Crowdin. Otherwise it creates a lot of additional work for me. It's also not easy to verify that I got the correct text in there.

 

Thanks. Maybe you should use the help of other german speaking guys ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this