Sign in to follow this  
PaintNetRus

Trouble. Dithering\Antialiasing in Gradient tool.

Recommended Posts

- Create new layer

- Use Gradient tool

- Enable Antialiasing for Gradient tool

- Make a Gradient in center of layer

then

- Use Magic Wand tool

- Set Tolerance 0% for Magic Wand tool

- And select an area outside the gradient

so

You see that Dithering for Gradient tool in Paint.net is broken

Anti-aliasing is applied to the entire layer, this is incorrect

Anti-aliasing should only be applied in the gradient area, and should not extend beyond its area

 

Look attached files

Dithering is broken.png

Edited by PaintNetRus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gradients created in other Graphic editors, for comparison with paint.net

You see, GIMP and Photoshop use anti-aliasing, they do not have this problem

Spoiler

 

GIMP Gradient.png

paint.net Gradient.png

Photoshop Gradient.png

 

 

Dithering is broken 2.png

Edited by PaintNetRus

Share this post


Link to post
Share on other sites

A real use case

 

- Make Rectangle

- Use Gradient Tool

- Enable Transparency Mode for Gradient Tool (set Black and White colors)

- Make the rectangle part transparent

then

- Use Magic Wand tool

- Set Tolerance 0% for Magic Wand tool

- And select an area outside the Rectangle

so

You see that the part of the rectangle is not completely transparent

Expected Result, that the transparent part will be completely transparent, and with Magic Wand Tool you can select the actual visible part of the rectangle.

 

 

Dithering Problem.png

Edited by PaintNetRus

Share this post


Link to post
Share on other sites

However ... I can't reproduce it. The only thing is, that the "nearly" complete transparent edge isn't a straight edge, but a little bit pixelated. That*s, what I expected.

 

gradpix.png

Edited by IRON67

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think someone reported this awhile ago but the bug is in my old database that I've since discarded. So I've filed a new one over at github. Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Rick Brewster said:

I think someone reported this awhile ago but the bug is in my old database that I've since discarded. So I've filed a new one over at github. Thanks!

Yes. I previously reported this issue. Thanks.

 

 

 

17 minutes ago, Eli said:

@PaintNetRus If you disable antialiasing when creating the gradient you should not have the problem when using the Magic Wand at 0 % Tolerance.

Problem if antialiasing is enabled...

 

Quote

Trouble. Dithering\Antialiasing in Gradient tool.

5 hours ago, PaintNetRus said:

Enable Antialiasing for Gradient tool

Edited by PaintNetRus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this