Jump to content


Photo

paint.net 4.0 beta build 5278


22 replies to this topic

#1 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,498 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:321

Posted 14 June 2014 - 09:12 PM

The fifth beta build for paint.net 4.0 is now available! Things are going very well: I only had to fix bugs that I introduced in the last update :)

 

To install, you can either 1) use the built-in updater from a previous 4.0 build, or 2) use the built-in updater from v3.5.11 if you have "Also check for pre-release (beta) builds", or 3) download it directly at http://www.getpaint....579.install.zip

 

Changes since the last beta build:

  • Significantly improved performance of the Ellipse shape
  • Fixed the selection outline being drawn in the wrong location when zoomed in
  • Fixed a glitch in the Line/Curve tool
  • Fixed a rendering glitch and crash in the Move Selected Pixels tool
  • Fixed a crash when attempting to draw a shape with zero width and/or zero height
  • Updated installer to use .NET 4.5.2
  • Fixed a problem that was preventing the installer from working with certain McAfee antivirus configurations (MsiOpenDatabaseW error 110)
  • New language: Persian
  • New language: Danish

Enjoy!


  • 1
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#2 Haeri

Haeri
  • Members
  • 15 posts
  • Reputation:2

Posted 14 June 2014 - 09:25 PM

Just as I posted this the thread got closed due to new build release so I am migrating it to here since it still occurs in the newest patch..

Oh and thank you for the quick fix for the selection bug.. that one was annoying.

 

QUOTE:

I am not 100% sure, but this might be a bug:

 

When I open up the window to resize my image and type in a number, the mouse cursor disappears(which is right) but when you move you mouse it is still invisible, unless you hover over the resize-window. Ehm.. not sure how to explain it better... basically the mouse disappears and does not appear when moved but when hovering over the option-window area. Let me know if this was unclear. I'm gonna try this with images next time xD

Oh and (This is not a feature request....)  but I am just saying it would me much appreciated if we could use math inside numeric text box... like for ex: width is 236 and you want to make the image half its size. You could just type 236/2 and PEW 118 appears. This actively promotes people getting dumber.. but hey.. not everyone can be a genius  :P

 

 

This is Paint.NET 4.0-wide Bug for me:

When clicking very fast with some Tools (Example: Brush or Eraser) i get a pixelated Image next to the Mouse.

 

Picture:

Hidden Content:

 

I get this every time. 


Edited by Haeri, 14 June 2014 - 09:29 PM.

  • 0

#3 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,498 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:321

Posted 14 June 2014 - 10:09 PM

The mouse disappearing is just the way Windows works.

 

I'm not adding maths.

 

The cursor is just a Windows bug since Vista.


  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#4 BoltBait

BoltBait

    2013 Movie Guru Award Winner

  • Administrators
  • 9,492 posts
  • LocationCalifornia, USA
  • Reputation:258

Posted 14 June 2014 - 11:05 PM

I'm trying to build an effect with CodeLab and I'm getting the following error:
 

'PaintDotNet.UserBlendOps.GetBlendOpFriendlyName(System.Type)' is obsolete: 'Do not use this method.'



Can you please enable use of this method?

CodeLab uses it to allow user selected blend ops for effects.

Hidden Content: CodeLab generates the following code


If it is impossible to have it return the localized blend mode names, English would be fine.
  • 0
Click to play:
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image
Download: BoltBait's Plugin Pack | CodeLab | More... and how about a Computer Dominos Game

#5 Haeri

Haeri
  • Members
  • 15 posts
  • Reputation:2

Posted 14 June 2014 - 11:12 PM

1.Ok. let's try this way:

 

pic 1

-open up resizing window.

-mooe the mouse out of the resizing window area.

 

pic 2

-type anything into the field.

-the cursor disappears.

 

what should hapen:

-you move the mouse and the cursor appears again

 

what happens in the current build:

pic 3

-the mouse only appears again if you move to the resizing window area(marked red)

 

I think its a bug because the other option "canvas resize" is not behaving like this.

 

2. that's a pity.

 

3. ok.

Attached Thumbnails

  • 1.png
  • 2.png
  • 3.png

  • 0

#6 GTK

GTK
  • Members
  • 24 posts
  • Reputation:0

Posted 15 June 2014 - 03:04 PM

This build opens really fast, great work :lightning:


  • 0

case_zpsab1ee12b.png


#7 LWChris

LWChris
  • Members
  • 19 posts
  • LocationGermany
  • Reputation:0

Posted 15 June 2014 - 03:22 PM

You still cannot select the secondary color from the colour wheel :D  Is that really so hard to fix? ;)


  • 0

#8 Cc4FuzzyHuggles

Cc4FuzzyHuggles
  • Members
  • 410 posts
  • LocationUSA
  • Reputation:59

Posted 15 June 2014 - 04:15 PM

Wow, how wonderful, that was a speedy little update. Great job Mr. Rick Brewster, it's good to hear and see the progress you are having. :)


  • 0

CcSilverSiggyMini_zpscc99016f.jpg


#9 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,498 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:321

Posted 15 June 2014 - 04:41 PM

You still cannot select the secondary color from the colour wheel :D Is that really so hard to fix? ;)

It is, actually :( I had this working in an older build and it broke a ton of other stuff. It will not be fixed for 4.0.
  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#10 BoltBait

BoltBait

    2013 Movie Guru Award Winner

  • Administrators
  • 9,492 posts
  • LocationCalifornia, USA
  • Reputation:258

Posted 15 June 2014 - 05:38 PM

You can not change a line into a bezier curve by right clicking the control nubs any more?
  • 0
Click to play:
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image
Download: BoltBait's Plugin Pack | CodeLab | More... and how about a Computer Dominos Game

#11 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,498 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:321

Posted 15 June 2014 - 07:28 PM

No. Use the toolbar to choose between spline and bezier. You can also switch between them whenever you want.


  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#12 LWChris

LWChris
  • Members
  • 19 posts
  • LocationGermany
  • Reputation:0

Posted 15 June 2014 - 09:06 PM

It is, actually :( I had this working in an older build and it broke a ton of other stuff. It will not be fixed for 4.0.

 

  =O Oh, okay... :(


  • 0

#13 LWChris

LWChris
  • Members
  • 19 posts
  • LocationGermany
  • Reputation:0

Posted 15 June 2014 - 09:26 PM

No. Use the toolbar to choose between spline and bezier. You can also switch between them whenever you want.

 

By the way, is there any way to switch to a straight line again, like a reset for the knobs?  Or could there be a type like Bezier and spline, in which you can pull the outer ends and the middle two knows are hidden?


  • 0

#14 ratty redemption

ratty redemption
  • Members
  • 40 posts
  • Locationbath, england
  • Reputation:2

Posted 15 June 2014 - 10:24 PM

hi rick, thanks very much for fixing the installer mcafee bug, this build of paint.net had no problems installing on my win7.


  • 0

#15 ratty redemption

ratty redemption
  • Members
  • 40 posts
  • Locationbath, england
  • Reputation:2

Posted 15 June 2014 - 10:25 PM

This build opens really fast, great work :lightning:

agreed, very impressive load time.


  • 0

#16 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,498 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:321

Posted 15 June 2014 - 10:45 PM

hi rick, thanks very much for fixing the installer mcafee bug, this build of paint.net had no problems installing on my win7.

 

Glad to hear it!


  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#17 Bruce Bowyer-Smyth

Bruce Bowyer-Smyth
  • Members
  • 138 posts
  • LocationAustralia
  • Reputation:3

Posted 16 June 2014 - 03:25 AM

Copying a 200x63 image from Word 2013 to paste into Paint.net and it thinks it is 313x98.

MS Paint is picking up the correct size.


  • 0

#18 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,498 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:321

Posted 16 June 2014 - 03:46 AM

What does Paint.NET 3.5 do?

And can you provide me a copy of the document that causes this


  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#19 Bruce Bowyer-Smyth

Bruce Bowyer-Smyth
  • Members
  • 138 posts
  • LocationAustralia
  • Reputation:3

Posted 16 June 2014 - 04:26 AM

3.5 gets the correct size. Sent you the files by forum message.
  • 0

#20 PaintNetRus

PaintNetRus
  • Members
  • 13 posts
  • Reputation:0

Posted 17 June 2014 - 09:50 PM

Hello!

In the previous topic, I asked the question

2.When working with the tool "Move Selected Pixels", while moving the selected area(dotted line) disappears. Is it a bug?

In version 3.5.11, the dotted line does not disappear during the move.

http://forums.getpai...68/#entry410444

 

I understood why the dotted line disappears while moving the selected area.

I moved the selected area using the keyboard keys "Up, Down, Left, Right".

So, when you move the selected area using the keyboard keys "Up, Down, Left, Right" dotted line disappears for half a second!

 
–°heck for yourself:

 paint.net 4.0 beta build 5278

 1. Select the tool "Rectangle Select"

 2. Select any area on canvas

 3. Select the tool "Move Selected Pixels"

 4. Move the selected area using the keyboard keys "Up / Down / Left / Right"

 5. Thereafter, the dotted line disappears for half a second - I think it's a bug

 

 Paint.NET 3.5.11 (Final Release build 4977.23448)

 1. Select the tool "Rectangle Select"

 2. Select any area on canvas

 3. Select the tool "Move Selected Pixels"

 4. Move the selected area using the keyboard keys "Up / Down / Left / Right"

 5. Thereafter, the dotted line disappears, but instantly appears. - So it must be in the version "paint.net 4.0 beta build 5278"

 

...

 
So, if in the version "4.0" to move the selected area to several pixels, holding a key is pressed, the dotted line disappears during movement. Also note that, if you move a selected area with the mouse, the dotted line is drawn instantly.

Edited by PaintNetRus, 17 June 2014 - 09:54 PM.

  • 0