Jump to content


Photo

Hardware Accelerated Blur Pack v2.4


53 replies to this topic

#1 Bruce Bowyer-Smyth

Bruce Bowyer-Smyth
  • Members
  • 139 posts
  • LocationAustralia
  • Reputation:3

Posted 10 July 2010 - 10:14 PM

Hardware Accelerated Blur Pack uses your video card’s GPU to process images at a potentially huge performance leap. The blurs in this pack are modelled after the built in Paint.NET effects. Differences have been noted below.

System Requirements
Note: These additional requirements are for this plugin pack only. They are not required for Paint.NET use in general.


  • Windows 8, Windows 7 or Windows Vista with the DirectX 11 platform update (x86, x64).
    (Win XP is NOT supported as it does not have DX11)
  • Latest Video Drivers from NVIDIA or AMD/ATI
  • DirectX 10 or later video card that supports DirectCompute (see troubleshooting section for how to determine this)

Installation
Extract all files from the zip file into the Paint.NET Effects folder.

Download for Paint.net v3.5
>>> Hardware Accelerated Blur Pack <<<

Download for Paint.net v4
>>> Hardware Accelerated Blur Pack <<<

Included Effects
Motion Blur (up to 54,800% faster!)


  • Added Edge Behaviour option

Radial Blur (up to 12,300% faster)


  • No quality option but it is equivalent to high-quality "5" in the standard Paint.NET blur.

Zoom Blur (up to 5,300% faster)

Gaussian Blur (up to 3,000% faster)


  • Main improvement is for large images or radius
  • Added Blur Dimensions option (Horizontal and Vertical, Horizontal Only, Vertical Only)
  • Added Edge Behaviour option

Channel Blur (new effect)


  • A separate and unique gaussian blur for each color channel
  • Each channel has it’s own independent radius option

Troubleshooting
Device creation error message


  • Firstly make sure you have up to date video drivers
     
  • Download GPU-Z and confirm that the DirectCompute checkbox is checked. If it isn’t you may have an unsupported video card. This means for NVIDIA you need an 8 series or later. For AMD/ATI the HD 4700 series or later. Intel HD Graphics 4000/2500 may be supported but I haven't tested that.

Out of Memory error message

  • You now have a reason for that hardware upgrade. The image needs to fit into the memory of the video card. The amount of a ram you have determines the size of the image these effects can process.

Version History
3.0.0 - PDN 4 compatible. Switched to use SharpDX.

2.4.0 - Bug fix for "tall" motion blurs
2.3.0 - Bug fix for partial image width selections

2.2.0 - Fixed plugin load wanring. Fixed some blurs being off by half a pixel. Added support for Win 8 software device driver.

2.1.0 - Gaussian, Motion and Channel blurs can handle any sized image. Faster zoom.
2.0.0 - Faster Radial, motion and zoom.
1.0.7 - Increased perf on small to medium sized images for motion and gaussian blur


  • 1

#2 Frontcannon

Frontcannon
  • Members
  • 2,302 posts
  • LocationNorth-Rhine Westphalia, Germany
  • Reputation:4

Posted 11 July 2010 - 04:50 PM

This needs to be pinned.
Been using them since the very beginning and I'm very very pleased with the results :)
  • 0

#3 csm725

csm725
  • Competition Hosts
  • 2,176 posts
  • Locationcsm725.com
  • Reputation:7

Posted 11 July 2010 - 04:55 PM

Sucks I have Intel video card... Posted Image
  • 0

#4 Ego Eram Reputo

Ego Eram Reputo

    2013 Proton Award Winner

  • Moderators
  • 7,820 posts
  • LocationNorth Canterbury, New Zealand
  • Reputation:613

Posted 12 July 2010 - 02:58 AM

This needs to be pinned.

I agree. <Pinned>

Outstanding work Bruce!
  • 0

#5 Bruce Bowyer-Smyth

Bruce Bowyer-Smyth
  • Members
  • 139 posts
  • LocationAustralia
  • Reputation:3

Posted 17 July 2010 - 11:17 PM

Wow thanks for that and for the pin. As a celebration there is more free performance for everyone!

Better handling of small to medium sized images for the motion and gaussian effects. This also helps break through the 30K% barrier on the motion blur. Enjoy.
  • 0

#6 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,554 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:325

Posted 18 July 2010 - 02:17 AM

Let's see if this can get it any more attention. http://blog.getpaint...-for-paint-net/
  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#7 Goonfella

Goonfella

    2013 Sports Guru Award Winner

  • Members
  • 2,459 posts
  • LocationThe Rock
  • Reputation:115

Posted 18 July 2010 - 06:21 AM

Damn! My ATI 4670 doesn`t support DirectCompute and has the latest drivers already so it looks as if I`m going to have to give this one a miss. :|
  • 0

Goonfella3D_zps67f49b6b.jpg

 

Please feel free to visit my Gallery on PDNFans

And my Alternatives to PDN


#8 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,554 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:325

Posted 19 July 2010 - 04:26 AM

It also won't support DirectCompute unless you're on Windows 7, or Windows Vista SP2 with the Platform Update.
  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#9 csm725

csm725
  • Competition Hosts
  • 2,176 posts
  • Locationcsm725.com
  • Reputation:7

Posted 19 July 2010 - 04:29 AM

He has Win7.
  • 0

#10 Goonfella

Goonfella

    2013 Sports Guru Award Winner

  • Members
  • 2,459 posts
  • LocationThe Rock
  • Reputation:115

Posted 19 July 2010 - 04:45 AM

That`s right I do have Win 7. Looks like it`s the platform update I`m short of (whatever that is).
  • 0

Goonfella3D_zps67f49b6b.jpg

 

Please feel free to visit my Gallery on PDNFans

And my Alternatives to PDN


#11 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,554 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:325

Posted 19 July 2010 - 04:52 AM

Platform Update is only needed for Vista. You have everything you could have.
  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#12 Bruce Bowyer-Smyth

Bruce Bowyer-Smyth
  • Members
  • 139 posts
  • LocationAustralia
  • Reputation:3

Posted 19 July 2010 - 08:03 AM

My ATI 4670 doesn`t support DirectCompute

ATI only support DirectCompute from the HD 4700 onwards. So it looks like you just missed out on this one.
  • 0

#13 Goonfella

Goonfella

    2013 Sports Guru Award Winner

  • Members
  • 2,459 posts
  • LocationThe Rock
  • Reputation:115

Posted 19 July 2010 - 06:16 PM

Just my luck! :roll:
  • 0

Goonfella3D_zps67f49b6b.jpg

 

Please feel free to visit my Gallery on PDNFans

And my Alternatives to PDN


#14 jerry533482

jerry533482
  • Members
  • 404 posts
  • LocationWisconsin
  • Reputation:0

Posted 20 July 2010 - 12:57 AM

I have an ATI radeon X1200, so no DirectCompute for me. :/

PDN won't make DirectCompute a requirement for a while, right Rick?

Edited by jerry533482, 20 July 2010 - 12:58 AM.

  • 0

Posted Image

Space...The Final Frontier. -James Tiberius Kirk; circa 2260s

My gallery: Jerry's Paint.NET creations
My tuts: sun galaxy rings
My youtube: http://www.youtube.com/jerry533482


YLOD VICTIM


#15 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,554 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:325

Posted 20 July 2010 - 02:19 AM

Paint.NET v3.5.6 will require a DirectCompute-capable GPU. It will be released next month and if you can't install it then tough cookies.
  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#16 csm725

csm725
  • Competition Hosts
  • 2,176 posts
  • Locationcsm725.com
  • Reputation:7

Posted 20 July 2010 - 02:41 AM

Neevermind BAHAHA

Edited by csm725, 20 July 2010 - 04:16 AM.

  • 0

#17 Rick Brewster

Rick Brewster

    Paint.NET Author and Developer

  • Administrators
  • 13,554 posts
  • LocationKirkland, WA
  • Reputation:325

Posted 20 July 2010 - 03:00 AM

Paint.NET v4 will require Windows 7, quad-core, and 2GB RAM minimum.
  • 0
The Paint.NET Blog: http://blog.getpaint.net/
Donations are always appreciated! http://www.getpaint.net/donate.html

Posted Image

#18 csm725

csm725
  • Competition Hosts
  • 2,176 posts
  • Locationcsm725.com
  • Reputation:7

Posted 20 July 2010 - 04:16 AM

I knew the 3.67-core 1.8GB RAM Windows Vista wasn't enough!
  • 0

#19 Goonfella

Goonfella

    2013 Sports Guru Award Winner

  • Members
  • 2,459 posts
  • LocationThe Rock
  • Reputation:115

Posted 20 July 2010 - 05:21 AM

Paint.NET v3.5.6 will require a DirectCompute-capable GPU. It will be released next month and if you can't install it then tough cookies.


Does that mean I`m stuck with 3.5.5 or can it still be used on a card that is not DirectCompute enabled?
  • 0

Goonfella3D_zps67f49b6b.jpg

 

Please feel free to visit my Gallery on PDNFans

And my Alternatives to PDN


#20 csm725

csm725
  • Competition Hosts
  • 2,176 posts
  • Locationcsm725.com
  • Reputation:7

Posted 20 July 2010 - 05:31 AM

He was just kidding...
He had me panicking for a second too... :D
  • 0